Обработка почвы,один из вариантов

«ЗЕВС» підгледів секрет у природи, як треба обробляти грунт.

 

«Коли землю я бачу, що у шрамах від плуга, Душа хоче кричати і благати у Бога

Щоби дав нам прозріння зупинити руїну. Земля наше коріння  -  бережіть Україну!».

Геніальну цивілізацію, як  древні шумери, ми цінуємо до цього часу саме за те, що вони першими в світі винайшли писемність, колесо й ПЛУГ. Так, вони  були першими людьми, які освоїли й запровадили землеробство. Але ми не звертаємо уваги на одну деталь: плуг шумерів, або як вони його назвали «апін», мав лише клин. Був схожий на  звичайну сучкувату палицю, яка не глибоко розпушувала землю і аж ніяк не перевертала скибу. Чому землю глибоко не можна перевертати? Бо у верхньому шарі до 15 см живуть анеробні, а ще нижче аенеробні бактерії і перевертаючи землю ми переміщуємо одних вверх, других вниз,  цим самим їх вбиваємо, а на їхнє відродження природним шляхом необхідно 6-8 років при умові, що земля оброблятись не буде. А без бактерій, черв’яка земля родити не буде.

Ви можете мене й себе перевірити. Накопайте біля річки мулу, який пролежав сотні років, зробіть з нього грядку, посадіть, наприклад: картоплю. Вона буде рости і біля неї не буде бур’янів, ви будете радіти, але коли настане пора копати, то викопаєте по 10-20 горошин, бо в цьому ґрунті не має шість  груп бактерій ( професор Шикула М.К.). Наші українські науковці аграрії-практики Овсінський І., Моргун Ф.Т., Шикула М.К., Антонець С.С. за останніх сто років усе це дослідили, вивчили та запровадили на практиці. Найбільш публічною людиною-землеробом є академік , Герой соціалістичної праці, Герой України № 2 Антонець Семен Свиридонович, який об’єднав навколо землі ( 9 тис. га) три села, де сьогодні живуть люди працюючи і радіючи життю.  Дев’ять тисяч гектарів землі за 42 роки не бачили плуга, 37 років – гербіцидів та хімікатів, 27 років – мінеральних добрив. Тим часом кожен день продає 33 тони еко молока,уся продукція екологічно чиста. В нього в господарстві побувало делегацій більше, як із сотні країн світу.

Побачивши у 1999 році таку технологію ПП «ЗЕВС» та ПАТ «Хмільниксільмаш» розробили та освоїли випуск, по рекомендації вище вказаних науковців, техніку для поверхневого обробітку ґрунту, яку сміливо можна назвати універсальною. Агрегати АКШ-2,5, АКШ-3,6, АКШ-5,6, серія агрегатів АКД – виконують операції за один прохід. А як же треба обробляти землю?  Природа за мільйони років усе зробила за нас і ні разу не помилилась. Хто в лісі оре, вносить добрива, поливає хімікатами? Всі процеси передбачені природою. Росте ліс, падає листя. Земля не втрамбовується навіть коли йде дощ, а значить туди попадає повітря (20,1% кисню і 79% азоту та ще й змішаного з водою). В такому ґрунті зберігається волога, а дальше  працює черв’як. Якщо ми йому створюємо умови такі, як волога та рештки, то за день  вага черв’яка відповідає вазі виробленого гумусу  в грунті.

Ось так і поля мають оброблятися. Антонець С.С., при збиранні врожаю, не допускає і трьох годин, щоб після комбайну не зробити таку операцію - підрізати, розрихлити і прикрити рештками шар ґрунту на 10-12-см. Після такої операції зберігається волога і працює черв’як на майбутній урожай. А якщо оставити поле хоча б на  шість днів то з поля через стерню випарується до 600 м3/га  вологи, засохне земля, черв’як сховається на метр в глибину і не буде працювати у верхньому шарі

( професор Шикула М.К. -40 років дослідів). А ще гірше коли ви плугом вивернете скибу і підставите під палюче сонце живі земні організми ( випробуйте на собі, за дві години згорите).

Агрегат АКШ в своїй конструкції має не широкі до 500 мм плоскорізні  лапи) рівно відрізає шар ґрунту і порушує капілярний зв’язок) ;

  • батареї виляючих дисків, розпушують грунт;
  • обертова, самоочисна борона розпушує, вирівнює, сплановує грунт, вичісує та викидає на поверхню значну частину решток (як у лісі),  за рахунок великої кількості зубів робить аерацію – насичення ґрунту повітрям.

Агрегати працюють на великих швидкостях. При цьому якість обробітку покращується, а затрати зменшуються.

При поверхневому обробітку ґрунту  саме важче - перебороти психіку людини.

( English)